VIH/SIDA/ El Parlament commemora el desè aniversari de la celebració a Barcelona

br

| viernes, 03 de mayo de 2013 h |

El juliol del 2002 es va celebrar a Barcelona la 14º Conferència Internacional de la Sida i el Parlament de Catalunya ha celebrat una jornada commemorativa amb motiu del desè aniversari en un acte organitzat pel Departament de Salut conjuntament amb la Fundació Sida i Societat.

L’objectiu de la jornada era explicar l’impacte que va tenir la Conferència Internacional en diferents sectors i per aquest motiu s’hi han presentat els projectes realitzats per les tres ONG que van rebre fons de la Conferència: Red 2002, Fundació Barcelona Sida 2002 i Fundació Sida i Societat. Aquesta última ha centrat la seva activitat a Guatemala. Amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de Barcelona Solidària de l’Ajuntament de Barcelona i el suport científic del Ceeiscat de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la Fundació ha desenvolupat dos projectes que han tingut un ampli ressò internacional.

Per una banda, el Projecte UALE és una intervenció a diferents nivells a la Clínica Barcelona d’Escuintla a Guatemala i es tracta d’un dels pocs projectes que ha demostrat ser efectiu per reduir la incidència del VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS) a la regió d’Amèrica Central. D’altra banda, el Projecte Mangua és una aplicació informàtica basada en l’experiència de Catalunya que s’ha instal·lat a tots els hospitals del país. L’aplicació ha permès al Ministeri de Salut de Guatemala disposar dels indicadors necessaris per tal que el Fons Global de Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària continuï finançant els tractaments antiretrovirals.

El director d’Onusida i assistent del secretari general de les Nacions Unides, Luiz Loures, en els parlaments de cloenda, ha reconegut els importants avenços aconseguits en la lluita contra la sida a escala mundial i en especial pel que fa a l’accés al tractament antiretroviral (TAR), però també ha alertat de l’impacte que l’actual crisi econòmica pot tenir en la contribució dels països al Fons Mundial i, per tant, a fer retrocedir moltes de les fites aconseguides. Jordi Casabona, president de la Fundació Sida i Societat, ha recordat que ara per ara l’única forma d’aconseguir disminuir l’impacte d’aquesta infecció és mitjançant intervencions que tinguin en compte els aspectes biomèdics, conductuals i estructurals, i ha presentat dades de Guatemala com un exemple que, amb relativament pocs recursos, aquestes intervencions són viables i efectives.