mar barberà Barcelona | viernes, 08 de mayo de 2015 h |

El programa de formació en innovació impulsat per l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR) neix amb la intenció de desenvolupar activitat estratègica per aconseguir que el coneixement clínic no es quedi només en l’àmbit assistencial, docent i d’investigació sinó que arribi al mercat, que es comercialitzi.

El passat dijous, 7 de maig, va tenir lloc la primera jornada d’un cicle que s’allargarà fins al mes de desembre. Joan X. Comella, director de la Fundació Institut de Recerca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (VHIR), aposta per un nou enfocament de la innovació des dels hospitals. “Volem veure l’hospital com un espai que no només generi despesa, sinó que també sigui capaç de generar beneficis”. Segons Comella, és important “formar els innovadors perquè se n’adonin que la seva feina té un valor econòmic que pot ser útil a altres institucions i, sobretot, a la societat”.

En un context com l’actual, on la sanitat pública ha patit fortes retallades, Raquel Egea, coordinadora d’Innovació del VHIR, va explicar que la comercialització de la recerca és l’única via que existeix per continuar fent més recerca. “Abans teníem ajudes públiques però, amb la crisi, si la indústria farmacèutica no s’interessa per la recerca i l’explota, la investigació no arribarà mai al malalt”, va dir l’experta. Segons Egea, la comercialització de la recerca no només ajuda el pacient sinó també el metge, ja que aquesta comercialització implica un complement del salari professional. “A Espanya està regulat que el metge també participi econòmicament en l’explotació de la patent”, va dir. A parer seu, els metges que no fan investigació també en poden resultar beneficiats ja que, en l’àmbit clínic assistencial, “sorgeixen cada dia deteccions de necessitats on el metge pot idear la solució i participar en la patent que, en ser comercialitzada, produeix un benefici directe pel facultatiu”, va dir Egea.

Els hospitals, centres d’innovació

A la jornada també hi va participar Cristina Garmendia, presidenta de Genetrix i ex ministra de Ciència i Innovació del govern Espanyol, qui va destacar la importància de les aliances públicoprivades en el camp de la investigació, que “han vingut per quedar-s’hi”. Garmendia també va defensar el model d’investigació en obert. “Les grans farmacèutiques es posicionen i inverteixen en startups”, va dir. Jesús Fernández Crespo, director de l’Institut de Salut Carlos III, va definir els hospitals com “els espais idonis per prendre el pols a la innovació”. I va destacar que des de l’Institut Carlos III aposten per la investigació en salut. “Tenim l’obligació de fomentar que els descobriments científics que tenen lloc en l’àmbit sanitari es transformin, el més ràpid possible, en productes o serveis tangibles per als ciutadans”, va dir.