M.B. Barcelona | viernes, 21 de noviembre de 2014 h |

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha presentat els informes de les dades de la Central de Resultats corresponents a l’any 2013. Els informes de la Central de Resultats es publiquen des de l’any 2010 i recullen i analitzen els resultats i indicadors de qualitat de l’assistència dels centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), en els àmbits hospitalari, d’atenció primària, sociosanitari, de salut mental i d’addiccions. Entre els indicadors d’eficiència destaquen la taxa d’hospitalitzacions evitables (sobretot de pacients amb ictus i amb insuficiències cardíaques), la d’ingressos hospitalaris i el nombre de cesàries. D’acord amb aquests paràmetres cada centre obté una puntuació. Una de les conclusions més destacables de les dades corresponents a l’any 2013 és que l’índex de satisfacció global en l’àmbit hospitalari a Catalunya va ser de 7,6 punts sobre 10. En quant els resultats en concret per hospitals, aquests mostren que l’Hospital de Sant Pau, el Sant Joan de Reus i el Sagrat Cor van suspendre en eficiència mentre que l’Hospital Clínic de Barcelona, el Verge de la Cinta de Tortosa i el comarcal d’Olot van ser els hospitals més eficients del SISCAT. Josep Maria Argimon, director de l’AQuAS, va manifestar, durant l’acte de presentació de l’informe, que “aquest rànquing ha d’animar els centres a esforçar-se per semblar-se a altres que ho fan millor”. D’altra banda, també va voler subratllar que el rànquing d’eficiència es basa en paràmetres que no són assistencials. Per tant, “els pacients poden estar tranquils perquè tots els centres atenen igual de bé; simplement es tracta d’aspectes tècnics”.

Com a novetat, l’informe inclou l’indicador de mortalitat al cap de 30 dies de rebre l’alta hospitalària. Transcorregut aquest període, l’any passat van morir el 7,9 per cent dels pacients que havien ingressat per infart, el 17,1 per cent dels pacients amb ictus i el 6,7 per cent dels pacients amb fractura de fèmur. Argimon va destacar que l’hospital que obté els millors resultats en aquest aspecte és l’Hospital de Sant Pau.

Àmbit hospitalari

Els usuaris dels hospitals catalans mostren una elevada satisfacció amb els serveis rebuts ja que un 83 per cent de les persones usuàries manifesta que, en cas de poder triar, tornaria al mateix centre. Cal destacar, tanmateix, que en l’àmbit hospitalari s’ha potenciat la cirurgia major ambulatòria, cirurgia que es fa als hospitals però sense necessitat que el pacient faci l’ingrés.“Si bé és cert que ha caigut l’hospitalització a Catalunya, s’ha incrementat molt la cirurgia ambulatòria”, va manifestar Argimon. Les dades indiquen que aquest tipus de cirurgia va suposar un 47,8 per cent de les operacions durant el 2013 respecte al 37,3 per cent que va representar l’any 2006. Pel que fa a la la xarxa d’atenció primària, cal recordar que aquesta s’estructura a través de 369 àrees bàsiques de salut. Una dada rellevant en aquest àmbit és que cada cop més el sistema sanitari s’està enfocant sobretot cap a l’atenció als malalts crònics, per evitar la seva agudització. L’any 2013, aquest grup representava el 31,60 per cent dels casos. L’alta cobertura dels serveis d’atenció primària explica en gran part els bons resultats del sistema sanitari públic català també en el cas de l’atenció urgent, que va obtenir un 77,6 per cent de satisfacció per part dels usuaris.

Àmbit sociosanitari

L’índex de satisfacció global en atenció sociosanitària a Catalunya va ser de 8,4 sobre 10 el 2013, amb poques diferències entre centres, assolint un nivell d’excel·lència en tots els centres. El 30 per cent de les persones que moren a Catalunya han rebut atenció sociosanitària i el 20 per cent va rebre recursos específics d’atenció al final de la vida. La xarxa sociosanitària compta amb tres nivells d’intervenció: serveis d’internament, atenció diürna ambulatòria i equips de valoració i suport. Des del departament s’assegura que la dignitat dels pacients al final de la seva vida és una prioritat cada vegada més important. Els recursos d’atenció de la vida van acompanyar 12.000 persones el 2013 al final de la seva vida, amb l’objectiu de pal·liar el dolor i ajudar psicològicament tant el pacient com els seus familiars.

Àmbit de salut mental i addiccions

Per últim, l’any 2013 es van atendre 59.570 persones per problemes de salut mental o addiccions (el 4,1 per cent van ser infants i adolescents). Els darrers sis anys s’ha incrementat en un 19,3 per cent la demanda atesa en els centres de salut mental infantil i juvenil.