M.B. Barcelona | viernes, 06 de noviembre de 2015 h |

El Servei Català de la Salut (CatSalut) s’ha endarrerit en el pagament de les factures als hospitals i centres de la xarxa sanitària concertada. El CatSalut ha abonat el 66 per cent de la factura que havia de pagar el mes de setembre. Davant d’aquest fet, les patronals del sector —la Unió Catalana d’Hospitals (La Unió), l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC)— han denunciat que aquest nou impagament els deixa “en una situació límit”. Segons Helena Ris, directora general de la Unió, aquest retard agreuja encara més la situació d’impagament, que ja és crònica.“Fa tres anys que cada final de mes estem esperant la trucada del Departament de Salut per dir-nos si podem cobrar o no”, ha dit Ris, qui ha explicat que, durant els últims tres anys, els pagaments s’han efectuat primer amb 60 dies de retard, després amb 90 dies i ara amb 120 dies de retard. I mai no s’ha pagat la totalitat de l’import. Segons Ris, alguns dels centres concertats es troben en situació límit. “Hi ha centres que fan ajornament de pagaments pactats amb la Seguretat Social però això també genera interessos. Amb tot, l’objectiu és preservar les nòmines”.

Pendent de l’aprovació del FLA

Aquesta situació d’impagament es veu agreujada pel fet que, des del Govern central, encara no s’ha aprovat el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) extraordinari. “Si el FLA no s’aprova en un període de 3 o 4 setmanes no podrem cobrar l’import del mes d’octubre i llavors hi haurà entitats que ja no podran pagar nòmines”, ha dit Ris.

D’altra banda, tampoc s’ha fet efectiu l’increment del 3,6 per cent de la tarifa als centres concertats. Aquest increment es va aprovar el passat 28 de maig, quan es va signar el conveni col·lectiu de la xarxa sanitària concertada. “L’increment de la tarifa del 3,6 per cent que se’ns va prometre encara no s’ha fet efectiu i nosaltres estem pagant l’augment del cinc per cent als treballadors, com ens vam comprometre el dia que vam signar aquest conveni”, ha assenyalat Lluís Monset, director general de l’ACES. Davant aquest nou retard amb els pagaments del CatSalut, Monset s’ha mostrat contundent: “Entenem que la Generalitat està pendent del Govern central però aquesta no és la nostra guerra. Nosaltres fem una activitat amb el CatSalut i se’ns ha de pagar amb els terminis que marca la llei i amb les condicions pactades”.