Gaceta Médica Barcelona | viernes, 01 de julio de 2016 h |

El primer OncoBEAM Training Center a nivell mundial obrirà les seves portes a Barcelona. La prova OncoBEAM RAS CRC constitueix el primer test de biòpsia líquida amb marcat CE que ajuda els oncòlegs a establir el tractament més eficaç per a pacients amb càncer colorectal metastàtic. El test OncoBEAM RAS CRC és un mètode simplificat per establir l’estat de la mutacions RAS dels tumors mitjançant una simple extracció de sang per a la ràpida presa de decisions terapèutiques.

La presentació oficial del centre està prevista per a l’últim trimestre de 2016, moment en el qual estarà operatiu al cent per cent i començarà a donar formació als diferents professionals. Les noves instal·lacions, dotades de la més avançada tecnologia, han estat dissenyades per preparar i formar professionals de tot el món en la plataforma tecnològica OncoBEAM, així com en el test OncoBEAM RAS CRC.

Presa de decisions

Les proves de diagnòstic molecular d’alta sensibilitat possibiliten l’anàlisi genètica de l’ADN tumoral circulant en sang, oferint una perspectiva individualitzada per donar suport a la presa de decisions terapèutiques en oncologia. Els tests moleculars basats en sang obren noves possibilitats en el maneig del càncer, al mateix temps que redueixen al mínim els costos i riscos associats a les biòpsies de teixit.

Durant la presentació del centre, Ana Vivancos, cap del Grup de Genòmica del Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), primer centre al món a incorporar la tecnologia OncoBEAM en la rutina clínica en càncer colorectal metastàtic, ha declarat que “la biòpsia líquida ha arribat per quedar-se, i en alguns àmbits, com el monitoratge de pacients, serà d’una importància crítica”. A més, ha afegit que “l’experiència del VHIO en la detecció de mutacions de RAS en sang gràcies a la biòpsia líquida ha permès avançar en el camí cap a una oncologia de precisió”.