El Govern central ha autoritzat la Generalitat a formalitzar un préstec de 12 milions d’euros, a llarg termini, per a la Fundació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La finalitat d’aquest préstec és finançar la construcció d’un edifici destinat a la investigació en ciències biomèdiques. En aquest nou edifici hi treballaran unes 200 persones, entre biòlegs, metges i estadístics. Segons Jaume Kulisevsky, director de l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) es preveu que les instal·lacions estiguin a punt en dotze mesos.
Pregunta. Com valoren la concessió d’aquest préstec?
Resposta. Ho valorem molt positivament perquè ens ajudarà a acabar l’edifici de recerca, que es va començar a construir el setembre del 2015. Fins ara no hi havia un edifici que concentrés tots els dispositius de recerca. De moment, els tenim dispersos entre el Campus del Sant Pau, inclús en edificis prefabricats i en condicions que no són les idònies.
P. D’on surt el crèdit?
R. Els 12 milions d’euros venen del Fons de Desenvolupament Regional Europeu (Feder). Amb aquests tipus de préstecs, primer s’ha de fer una inversió i a partir d’aquí es retorna el préstec a llarg termini. Actualment tenim 6 milions d’un altre crèdit que ens va concedir l’anterior ministre de Sanitat. Aquest nou préstec ens permetrà acabar de pagar els 15 milions que val l’edifici.
P. Quines entitats conviuen en el campus Sant Pau?
R. En el campus hi conviuen la Fundació Privada de l’Hospital, que és la propietària dels terrenys, la Fundació de Gestió Sanitària, que és la responsable de l’activitat assistencial de l’Hospital i nosaltres, que som l’Institut d’Investigació Biomèdica. El nou edifici s’està construint sobre terreny propietat de la Fundació Privada. La Fundació és una entitat pertanyent al sector d’Administracions Públiques de Catalunya.
P. Què hi haurà en aquest edifici?
R. El més important és que unirem tots els recursos de recerca, les plataformes d’investigació i els investigadors, que ara estan dispersos, i podran interactuar d’una manera molt més multidisciplinària, ja que compartiran espai, recursos i instal·lacions modernes amb possibilitats de fer ciència. Aquí fem ciència de bona qualitat i volem competir, almenys, amb les mateixes condicions que els altres centres que sí que disposen d’uns recursos d’investigació diferenciats.
P. Quin tipus de recerca es farà en aquest edifici?
R. Farem recerca de molts tipus; recerca amb neurociències, genètica, onco-hematologia, etc. Per exemple, estem treballant amb nanopartícules, que és una tècnica que permet poder associar medicaments que són més específics per algun tipus de càncer que no es poden donar per via oral o per injeccions perquè són molt tòxics. Per aquest motiu els associem amb nanopartícules, partícules molt petites que van directament adreçades al tumor. Investigacions d’aquest tipus compten amb investigadors de primera línia. Uns experts que podran treballar amb millors condicions de les que tenen ara i, sobretot, podran associar-se amb altres professionals que tenim al campus.
P. Com creu que pot afectar el nou centre el fet que no s’hagin aprovat els pressupostos de la Generalitat?
R. El projecte de pressupost contemplava un augment de partida per fer projectes competitius i poder contractar personal. El fet que no s’aprovin farà que els diners no estiguin disponibles i no es podrà dur a terme aquesta part del projecte. Tanmateix, nosaltres no estem acostumats a viure només de subvencions sinó que vivim d’allò que els mateixos investigadors recapten, fet que ens ha afavorit durant la crisi.