José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 28 de marzo de 2014 h |

La sanitat privada fa una aposta molt important per la innovació sanitària amb l’objectiu de millorar la salut i la qualitat dels pacients. Aquesta és una de les principals conclusions de la “Jornada d’Innovació en el Sector Sanitari Privat”, organitzada per l’Institut pel Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS). La jornada es va celebrar a l’Auditori de l’Hospital Quirón de Barcelona i va aplegar a gestors sanitaris i representants de les asseguradores mèdiques, del sector farmacèutic, del sector biotecnològic i del sector de tecnologia sanitària.

La tecnologia en la sanitat privada

Com ha destacat Javier Murillo, president d’IDIS, “el sector sanitari privat s’enfronta a un entorn cada vegada més complex i més impredictible. Per això és fonamental apostar per la innovació. La innovació sanitària contribueix a la prevenció de malalties, augmenta l’eficàcia dels tractaments i redueix els costos, entre altres beneficis”. En el mateix sentit, Juan Abarca, secretari general d’IDIS, ha afirmat que “malgrat la crisi, el sector sanitari privat fa una aposta perquè la innovació arribi a la societat”. Segons dades d’IDIS, el 50% dels equipaments d’alta tecnologia es troben en el sector sanitari privat. Per exemple, més del 60% de les ressonàncies magnètiques i el 58% dels PET a Espanya estan ubicats en centres privats.

Però la importància de la sanitat privada no recau únicament en l’ús de la tecnologia. També cal destacar la seva aportació en el camp de la investigació. “El percentatge d’assajos clínics amb participació de centres privats és d’un 40%”, ha assenyalat Javier Murillo. “A més, els centres privats acostumen a participar en investigacions sobre patologies que són reptes científics molt importants i que tenen una gran repercussió social. Aquesta és una altra gran aportació del nostre sector a la societat”.

La medicina personalitzada

La medicina personalitzada serà un dels grans reptes de les empreses sanitàries privades. Com ha afirmat Regina Revilla, presidenta de l’Associació Espanyola de Bioempreses (Asebio), “les empreses de biotecnologia tindran un paper molt important en el desenvolupament de productes i serveis d’alta tecnologia en l’àmbit de la medicina personalitzada, que serà clau per millorar la salut i estalviar costos. Per nosaltres, és un avantatge competitiu que els centres privats estiguin prenent la iniciativa en la implantació de biomarcadors per oferir al pacient un servei més eficaç i personalitzat”.

La gran majoria dels participants de la jornada han destacat la importància que tindrà la medicina personalitzada. Víctor González, de la companyia biomèdica Althia, ha explicat que “la transició de la medicina molecular a la medicina personalitzada passa per un profund coneixement de la biologia de les malalties i, també, per incorporar les noves tecnologies de la informació”.

També interessant ha sigut l’aportació d’Alberto Martínez Gómez, director de la Divisió d’Imatge i Teràpia Healthcare de Siemens Healthcare. “Hem de millorar la tecnologia, en el sentit de que aquesta genera tanta informació que a vegades això és un problema pels metges. Això ha de canviar, perquè no volem una saturació tecnològica”. A parer seu, no es tracta del que pot fer una màquina, sinó del que pot fer un professional sanitari amb una màquina. “S’ha d’afegir intel·ligència al sistema, a la tecnologia, perquè la informació arribi molt més processada al professional sanitari. Així, aquest tindrà més temps per afegir el seu valor, que és el diagnòstic i la teràpia.”

Catalunya té un paper molt destacat en el camp de la innovació sanitària. Així ho assegurat Roser Vallès, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries de la Generalitat de Catalunya. “Catalunya representa el 0,1 per cent de la població mundial, però és responsable de l’1 per cent de les publicacions científiques”. A més, ha assenyalat que la innovació suposa creixement econòmic i ajuda a l’evolució social i cultural. “Es tracta d’un sector que aporta valor afegit i genera ocupació. Per exemple, l’any 2012, el sector salut va rebre a Catalunya el 5,2 per cent de la inversió estrangera directa. I va suposar el 8,1 per cent de l’exportació catalana de béns.”

En comparació amb la resta d’Espanya, Roser Vallès ha explicat que “Catalunya representa el 31 per cent de tot l’Estat en el camp de la innovació en el sector salut. I genera més patents que la resta d’Espanya. També és la comunitat autònoma on es fan més assajos clínics. Malgrat això no es beneficia tant del finançament com la resta de les autonomies, ja que només el 16,2 per cent de les empreses que reben finançament públic en aquest camp estan a Catalunya”.