Lourdes Feans Barcelona | viernes, 24 de octubre de 2014 h |

Més de 300 pacients i professionals van compartir experiències i coneixements en la II Jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC), que es va cel·lebrar el passat 17 d’octubre al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC). La jornada, que portava per lema “Compartir per avançar”, va comptar amb la participació de pacients, familiars, organitzacions de pacients i professionals sanitaris. És la segona edició d’un esdeveniment que vol ser un marc de referència per a la reflexió conjunta amb l’objectiu d’avançar en la millora del sistema sanitari en general i del sector associatiu en particular.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va voler destacar la feina de les associacions en la inauguració de la jornada i va destacar la importància del Consell Consultiu de Pacients com a punt de trobada “on treballar junts per trobar solucions als problemes i donar resposta a les necessitats dels pacients”. Segons el conseller, el Consell s’impulsa amb la finalitat de donar veu directa als pacients i possibilitar la seva participació en l’elaboració de les polítiques de salut en el nostre territori. El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, que es va crear l’octubre de l’any 2012, és un òrgan permanent de consulta i participació dels representants dels pacients del sistema català de salut. És una iniciativa que pretén innovar en la col·laboració entre pacients i administració, buscant la corresponsabilitat mútua i amb la voluntat de convertir-se en la veu directa del pacient amb l’administració.

“No puc esperar”

Boi Ruiz es va mostrar convençut que “com més junts anem, més a prop de les solucions serem”, i va posar com a exemple de col·laboració la targeta “No puc esperar”, creada per a persones amb malaltia inflamatòria intestinal i que s’ha posat en marxa arran de les peticions que van fer arribar al Departament de Salut les associacions de pacients.

En la conferència inaugural, el cap d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital de Sant Pau i membre de l’Institut Borja de Bioètica, Jordi Craven-Bartle, va explicar com la bioètica està al servei de les persones més fràgils. Craven-Bartle va assegurar que “la bioètica aplicada a la medicina obliga a donar una atenció de qualitat”, i va concloure la seva intervenció afirmant que ser metge vol dir “comunicar-se amb els pacients: aixecar la mirada i mirar als ulls dels altres per percebre com se senten”. La jornada va servir també per analitzar des del punt de vista nacional i internacional la situació de les associacions de pacients. Participants de diferents associacions europees van explicar la seva experiència a l’hora de col·laborar en l’elaboració i implementació de polítiques públiques sanitàries, i van debatre sobre com avançar cap a un sector associatiu fort. Totes les associacions presents van coincidir en què han de seguir lluitant per obtenir, d’una banda, el reconeixement popular, i, per altra, per estar presents a les agendes. Un 66 per cent dels professionals van assegurar que recomanen als seus pacients anar a les associacions, tot i que molts d’ells van reconèixer no tenir prou coneixement de quines són aquestes entitats i què fan.

La directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, Roser Vallès, va destacar que l’objectiu del Consell és “donar veu directa als pacients perquè participin a construir les polítiques públiques que els afecten”. Vallès va explicar que aquest és un compromís del Departament de Salut i del Govern de la Generalitat i “per tant, un compromís de país”. La intenció, va insistir, és “fer polítiques per a pacients amb els pacients”.

Craven-Bartle, cap d’Oncologia Radioteràpica del Sant Pau

No sabrem què li passa a la persona que tenim al costat si no li mirem els ulls. Comunicar és aproximar-se”

Susanne Hedberg, Federació Internacional d’Associacions de Psoriasi

Quan ens reunim com associació som més forts”

Gary Randall, Stroke Association UK

És necessari crear xarxa a nivell europeu entre les organitzacions de pacients”

Dr. Craven-Bartle, cargo cargocargocargo

No sabrem què li passa a la persona que tenim al costat si no li mirem els ulls. Comunicar és aproximar-se

Susanne Hedberg, Federació Internacional d’Associacions de Psoriasi: “Quan ens reunim com associació som més forts”

Gary Randall, Stroke Association UK: “És necessari crear xarxa a nivell europeu entre les organitzacions de pacients”