Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2014, el 89,5 per cent de la població mostra satisfacció amb els serveis sanitaris públics utilitzats, dada que augmenta pràcticament cinc punts en els últims quatre anys. L’any 2010, la satisfacció era del 84,7 per cent, i l’any 2013 del 86,0 per cent. Carles Constante, director general de Planificació i Recerca en Salut,es va mostrar satisfet amb aquesta dada, ja que, a parer seu, “és un indicador molt important per a nosaltres i valorem molt positivament aquest increment”. Els resultats de l’enquesta es van presentar el passat 7 d’abril coincidint amb el Dia Mundial de la Salut.
L’ESCA també destaca que les dones catalanes tenen l’esperança de vida més alta d’Europa, amb una mitjana de 86 anys, i se situen per davant d’Islàndia, amb 85,5 anys. Pel que fa a la població general, els catalans viuen 83,2 anys de mitjana, només per darrere d’Islàndia i de Suïssa. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va dir que “l’important no és que siguem tercers, sinó que ens situem per sobre de països molt més rics que el nostre, fet que va a favor de l’esforç que fa el sistema sanitari”. Per a la darrera ESCA s’han entrevistat 4.788 persones (2.397 homes i 2.391 dones). L’enquesta s’ha basat en quatre prismes: els comportaments relacionats amb la salut, les pràctiques preventives, l’estat de salut i la utilització i satisfacció amb els serveis sanitaris.
Dues noves variables
L’ESCA inclou, des de l’any passat, dues variables noves; classe social per nivell d’ocupació i nivell d’estudis. “Són un element de molt valor perquè permeten afinar en les estratègies que s’inclouen en el Pla de Salut”, va remarcar Constante. D’altra banda, vuit de cada deu persones té una percepció positiva de la seva salut. Constante va destacar que “la percepció de l’estat de salut és pitjor a mesura que els grups són de més edat i entre les dones”.
El sedentarisme en la població de 18 a 74 anys augmenta entre els anys 2010 i 2014 (del 17,1 per cent al 22,2 per cent). Cal destacar que l’oci sedentari de la població de 3 a 14 anys (de mitjana dedica un mínim de dues hores diàries a veure la televisió o a jugar amb videojocs, ordinador o internet) és del 22,2 per cent. En la mateixa línia, el percentatge d’activitat física saludable en la població de 15 a 69 anys mostra una disminució significativa al llarg d’aquest període, ja que passa d’un 72,2 per cent a un 67,8 per cent. Ruiz va admetre que “tot i que no suspenem en sedentarisme, és un dels punts a millorar”.
Augmenta l’excés de pes
El 48,1 per cent de la població de 18 a 74 anys té excés de pes. Concretament, el 33,1 per cent té sobrepès, i el 15 per cent, obesitat. El sobrepès afecta més als homes (el 40,4 per cent) que a les dones (el 25,7 per cent), i l’obesitat és similar en ambdós sexes (el 15,1 per cent en els homes i el 15 per cent en les dones). El percentatge de població amb excés de pes és més alt a mesura que els grups són de més edat, entre les classes socials més desfavorides i entre les persones que tenen estudis primaris o no en tenen.
L’1 d’abril es va aprovar el Visc+, un projecte que no ha estat exempt de polèmica perquè implica la venda de dades anonimitzades de pacients a centres d’investigació, i que Boi Ruiz va defensar en la seva compareixença al Parlament el 9 d’abril. “En cap cas s’està incomplint la voluntat del Parlament de Catalunya». Les dades es destinaran a centres públics de recerca catalans amb l’objectiu de relacionar la informació de salut que es genera a Catalunya. Ruiz va remarcar que el projecte, que es financiarà a través de l‘Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries, “té el suport de la comunitat científica i respon a la seva necessitat de disposar d’informació de salut relacionada per a la recerca i la innovació».