G. M. Barcelona | viernes, 18 de julio de 2014 h |

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort al món occidental i la primera causa d’hospitalització i discapacitat. Per tant, en representen una enorme càrrega per a les famílies, la comunitat i el sistema de salut. La complicació més greu de les malalties cardiovasculars és la mort sobtada cardíaca (MSC).

En els joves, la mort sobtada no sol estar causada per una malaltia coronària, sinó per malalties genètiques, hereditàries, que es transmeten a través de les generacions d’una família. Aquests defectes genètics alteren l’activitat elèctrica del cor i poden desencadenar la fatal arítmia. La mort sobtada del jove és afortunadament poc freqüent, però causa un enorme impacte social, sobretot quan es tracta d’esportistes d’elit.

Aquests són alguns de les dades que es ressalten en l’estudi que es va posar en marxa el 2012 sobre la mort sobtada a Catalunya (Moscat), que van presentar Ramon Brugada, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IdIBGi); Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de l’Obra Social “La Caixa” i Jordi Medallo, director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.

Estudis

Quan els forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya es troben davant d’una autòpsia que no té una causa clara de mort, envien mostres per fer les corresponents anàlisis histològiques, toxicològiques o genètica. Els resultats dels estudis efectuats des del febrer del 2012 al laboratori de genètica cardiovascular revelen que el 30 per cent d’aquestes morts sobtades inexplicables tenen un origen genètic.

Normalment, com a part de la investigació forense en els casos de mort sobtada inexplicada, es realitzen estudis microscòpics i toxicològics per detectar la presència d’alteracions als teixits del cos, o la presència de drogues que puguin haver predisposat a la mort sobtada. Les diferents proves dutes a terme en el projecte Moscat han revelat que, a partir dels 35 anys, en la major part de les morts es detecta infart de miocardi a l’estudi microscòpic.

Actualment, hi ha més d’un centenar de gens associats a la mort sobtada en la gent jove. Aquestes malalties, poc freqüents, però molt letals, s’associen a la mort sobtada de gent jove, especialment esportistes i infants.