UNITATS DE REFERÈNCIA/ El SNS incorpora nous punts d’excel·lència

br

J.M. Barcelona | viernes, 05 de abril de 2013 h |

El Consell Interterritorial del passat 21 de març va aprovar una nova proposta de designació de serveis i unitats de referència del Sistema Nacional de Salut (SNS). Es designaran onze nous serveis i unitats de referència de cinc comunitats autònomes, entre els que es troben tres unitats de Catalunya. Aquestes noves unitats de referència seran les de neurocirurgia pediàtrica complexa de l’Hospital de la Vall d’Hebron i de l’Hospital de Sant Joan de Déu, així com la d’atenció al lesionat medul•lar complex de l’Institut Guttmann. D’aquesta manera, amb aquestes tres noves unitats, Catalunya sumarà en total 49 unitats de referència en nou hospitals diferents, que suposen el 28 per cent del total d’unitats de referència de l’Estat. En aquests moments hi ha 165 unitats de referència a tot Espanya, a les quals se sumaran les onze ara proposades pel Consell Interterritorial.

Els centres, serveis i unitats de referència de l’SNS tenen com a objectiu concentrar tots aquells casos de persones amb patologies que, per les seves característiques, tenen una baixa prevalença i necessiten cures que suposen un elevat nivell d’especialització. El Consell Interterritorial de l’SNS és l’òrgan encarregat de designar serveis de referència, el nombre necessari d’aquests serveis i la seva ubicació estratègica dins del territori. El procés comença al Comitè de Designació, que proposa les àrees de coneixement sobre les quals actuar; les patologies, tècniques, tecnologies i procediments que haurien de ser tractats en unitats de referència, i la proposta final de designació de centres, serveis i unitats de referència.

Alta especializació

Catalunya disposa, així, de centres hospitalaris de referència estatal per a situacions com ara cremats crítics (Vall d’Hebron), micosis fungoide (ICO), transplantament renal (Vall d’Hebron), transplantament hepàtic infantil (Vall d’Hebron), transplantament hepàtic de vivo en adults (Hospital Clínic), transplantament pulmonar (Vall d’Hebron), transplantament pancreàtic (Hospital Clínic), cardiopatia congènita (Vall d’Hebron), cirurgia valvular (Hospital Clínic), miocardiopatia hipertròfica (Hospital Clínic i Vall d’Hebron), reconstrucció del pavelló auricular (Sant Joan de Déu i Vall d’Hebron), glaucoma congènit (Sant Joan de Déu), esclerosi múltiple (Bellvitge i Vall d’Hebron) o transplantament renal creuat (Bellvitge, Vall d’Hebron, Hospital Clínic i Fundació Puigvert).