El passat 28 de novembre va tenir lloc la IV Jornada Anual del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 “Fem salut, construïm futur”, celebrada a Sitges. Durant la jornada, que s’ha consolidat com una data de referència del sector de la salut, es va presentar el grau de desenvolupament de l’estratègia del Govern en salut. I hi van participar dos mil professionals que van presentar mil experiències de diferents àmbits, mitjançant vídeos i pòsters, totes elles vinculades al Pla de Salut 2011-2015.
Carles Constante, director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris de la Generalitat, es va mostrar satisfet amb els resultats aconseguits el 2013 en el Pla de Salut 2011-2015, ja que el 2013 ja s’havien assolit el 76 per cent dels objectius del Pla. El Pla de Salut és el marc de referència de totes les actuacions públiques en matèria de salut i té com a objectiu final aconseguir incrementar en un 5 per cent l’esperança de vida en bona salut l’any 2020. Altres objectius importants són disminuir un 20 per cent la mortalitat cardiocirculatòria i disminuir un 10 per cent la mortalitat en càncer. “Tots aquests indicadors estan evolucionant per sobre de les previsions que teníem”, va dir Constante.
Concretament, Constante va assenyalar l’augment de l’esperança de vida en bona salut (que passa dels 78 anys el 2010 als 79,8 el 2013), la disminució de la incidència de la fractura de coll de fèmur en persones majors de 65 anys (que baixa de 70,5 casos per 100.000 habitants a 68,4), la reducció de la mortalitat per càncer de mama en les dones (de 21,4 casos per 100.000 habitants a 18,2) i la reducció del sedentarisme. “En la franja d’edat que ens vàrem proposar com a objectiu fonamental, de gent de més de 65 anys, hem fet una reducció de 100.000 persones sedentàries”. Altres objectius que evolucionen favorablement són la reducció dels reingressos al cap de 30 dies de pacients amb ICC i la disminució de la prevalença del tabaquisme. Pel que fa a l’aplicació del Codi Politrauma, Constante va explicar que “ens permet fer una cobertura bastant important del territori per sota dels 20 minuts d’intervenció directe”.
Entre els objectius en els quals encara cal millorar, destaquen les infeccions nosocomials. Un altre indicador negatiu és el que fa referència a la mortalitat per malalties mentals, que puja del 24,6 per cent al 26 per cent. Pel que fa a aquest últim punt, Constante va explicar que s’ha implantat el Codi Risc de Suïcidi, “que ens permet observar una disminució important allà on l’hem implantat”. Tot i l’indicador negatiu referent al suïcidi, Constante va dir que “la posició actual ens situa substancialment per sota de la mitjana europea i un pèl per sota del conjunt de l’Estat espanyol”.
5% més als hospitals i CAP eficients
Per la seva banda, Boi Ruiz, conseller de Salut, va assenyalar, en declaracions als mitjans durant la seva participació en la Jornada, que Salut pagarà fins a un 5 per cent més a l’any als hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de la xarxa Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (Siscat) que siguin “eficients” i compleixin amb els objectius fixats en la Central de Resultats. Ruiz ha concretat que aquest sistema de pagament començarà a aplicar-se al gener de 2015 i no afectarà la contractació d’activitat sanitària: “Se centra en la part de contractació variable, de la qual podran beneficiar-se més els centres més eficients”.
Un Pla transformador
Finalment, Constante va destacar l’alt nivell d’implicació dels professionals en el desenvolupament del Pla i la capacitat transformadora d’aquest. També va emfatitzar que la capacitat de transformació que presenta el Pla abasta els conceptes de la cronicitat i l’alta especialització passant pels instruments, com, per exemple, la història clínica compartida.
Boi Ruiz, conseller de Salut, va recordar que “molts objectius” del Pla “estan orientats a l’any 2020”. I va destacar que “les actuacions que estem emfatitzant van en la línia” de millorar la salut i l’atenció “dels col·lectius més febles, com són, per exemple, els malalts crònics”. A més, va assenyalar, entre els reptes a curt termini, “incorporar tota la innovació tecnològica el més ràpid possible”. A mitjà termini, va posar l’èmfasi en la necessitat de “frenar el creixement de l’obesitat infantil”. I, a llarg termini, va dir que cal “reformar el valor social que implica tenir cura de la salut, és a dir, un canvi cultural que requereix un procés més llarg”. Josep Maria Padrosa, director del CatSalut, va avançar que en els pròxims anys es potenciarà l’atenció primària, la teleconsulta i l’ús de les receptes electròniques. En aquest sentit, la telemedicina ha demostrat que redueix el 50 per cent de derivacions a l’atenció especialitzada.