Gaceta Médica Barcelona | viernes, 10 de junio de 2016 h |

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que una de les principals virtuts del model sanitari català ha estat “la diversitat de proveïdors que ha permès que els uns aprenguin de les fortaleses dels altres. Ara, però, toca millorar-lo”. Comín ha dit aquestes paraules en el marc d’una conferència que ha realitzat a Esade, on és professor en excedència, en què ha repassat l’especificitat del model assistencial al nostre país. Més de 300 persones han assistit a la ponència titulada “El model sanitari català: un camí de millora per enfortir-ne els fonaments”, entre ells quatre exconsellers de Salut: Eduard Rius, Xavier Pomés, Marina Geli i Xavier Trias.

Comín ha apuntat que el sistema sanitari s’ha d’avaluar en base a tres valors fonamentals: l’equitat, la qualitat i l’eficiència. “No hi ha un valor més important que l’altre. Tots tres són irrenunciables i per això parlem d’un triangle”, ha aclarit. En aquest sentit, ha remarcat que cada proveïdor que configura el sistema ofereix “uns avantatges i uns inconvenients” respecte el triangle equitat-qualitat-eficiència, però sumats maximitzen els resultats. “Tenint diversitat de proveïdors que presenten un balanç diferent en relació a cadascun dels tres vèrtexs, hem aconseguit maximitzar els resultats del sistema assistencial en relació a tots tres”, hi ha afegit.

Arran d’aquest escenari, Comín considera que si “haguéssim de tornar a inventar el model, l’hauríem de fer fonamentalment com és ara”. Això sí, ha matisat que aquesta consideració només es refereix al model, ja que hi ha “molts altres aspectes del nostre sistema en què hi ha molt per fer i per millorar”, com ara la reducció de les llistes d’espera, la millora dels salaris dels professionals o la inversió en equipaments per a atendre millor les persones, entre d’altres.

Continuant amb la mateixa línia, ha recordat que aquesta diversitat no és “caòtica” ni “desendreçada” i que hi ha uns criteris d’ordenació que emanen de la Llei General de Sanitat i sobretot de la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC). Principalment, s’estableixen dos principis: un de “preferència” dels proveïdors públics respecte els privats; i un segon, també de “preferència” dels proveïdors sense afany de lucre per sobre dels que tenen afany de lucre, que és principi intern dins dels proveïdors privats. En aquest moment el conseller s’ha preguntat: “La LOSC va encertar-la? La meva resposta vull que sigui molt clara i molt contundent: sí, que va encertar-la”. I ha afirmat que “si a algú no li convencen els principis de preferència, hauria de proposar una modificació de la LOSC. Però també amb això vull ser molt clar i em correspon ser-ho. Hauríem de canviar la LOSC en aquest punt? No, no l’hauríem de canviar”.