José A. Rodríguez/Agències Barcelona | viernes, 25 de julio de 2014 h |

El Parlament català va rebutjar el passat dijous una moció d’ICV-EUiA que demanava la reprovació del conseller de Salut, Boi Ruiz, perquè segons Marta Ribas, diputada d’aquest grup parlamentari, “la seva gestió al capdavant del Departament de Salut ha provocat una reducció de la qualitat i seguretat assistencials, la degradació dels serveis sanitaris de titularitat pública i l’augment dels temps d’espera i ha precaritzat les condicions de treball dels professionals, propiciant la seva fugida del sector i posant en risc la necessària continuïtat i renovació generacional”. Ribas també ha afirmat que la gestió del conseller de Salut “ha generat rebel·lió entre els usuaris i crítiques unànimes dels professionals i experts del sector”.

La suma dels diputats (68) de CiU i ERC ha permès rebutjar la reprovació, que ha rebut el suport de la resta dels diputats (62) dels grups de l’arc parlamentari (PSC, PP, ICV-EUiA, C’S i la CUP).

Els punts de la moció

La moció reclamava un compromís per recuperar en un màxim de tres anys les partides pressupostàries dedicades a Salut i no realitzar més retallades en personal sanitari. També demanava la suspensió dels “projectes engegats tant a Lleida com a Tarragona per a crear consorcis o qualsevol altre tipus d’ens entre els centres de l’Institut Català de la Salut i d’altres de titularitat pública o privada”, fins que es crei un grup de treball específic per analitzar aquests projectes. Cap d’aquestes peticions ha estat aprovada. Un dels punts de la moció que sí que va aprovar el Parlament és el que garanteix que, aquest any, el 100 per cent del pressupost dels hospitals es dedicarà a la prestació de serveis.

Per la seva banda, la diputada de CiU Meritxell Borràs va criticar que alguns partits polítics del Parlament “facin servir la sanitat pública per a fer política de la pitjor”.

Dies convulsos

Aquesta reprovació ha arribat durant una època d’especial rebombori sobre l’estat de la sanitat catalana. A l’Hospital de Bellvitge, una desena de pacients es van atrinxerar a les seves habitacions la setmana passada per evitar el tancament de plantes. I, durant les últimes setmanes, s’han produït concentracions davant els hospitals de Bellvitge i de la Vall d’Hebron per part de pacients, usuaris i treballadors contra el tancament de llits.

A principis de juliol, la Conselleria de Salut de la Generalitat va anunciar que tancaria una mitjana de 2.091 llits als hospitals catalans durant el juliol i l’agost, una xifra similar a la de l’estiu passat. En una entrevista al programa Els Matins de TV3, el conseller Boi Ruiz es va comprometre a que “els llits que es tanquin a l’estiu es reobriran a la tardor”.

En canvi, el sindicat UGT ha denunciat que la Conselleria de Salut és responsable del tancament estructural de més de 1.085 llits d’hospitals públics des del 2010. En paraules de Laura Pelay, secretària d’Estat del Benestar i Treball d’UGT a Catalunya, “s’aprofita el període d’estiu per tancar llits estructurals”.