j.a.r. Barcelona | viernes, 04 de diciembre de 2015 h |

Com posar en contacte científics que busquen emprenedors que els donin suport empresarial i emprenedors que busquen projectes científics en els quals implicar-se? Mitjançant cites ràpides. Barcelona va acollir una trobada perquè 80 persones, entre científics del món de la salut i emprenedors, poguessin intercanviar idees, projectes i dubtes. Aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, neix amb el nom de Health & Bio Team Dating i està organitzada pel programa BStartup de Banc Sabadell i Biocat, l’associació d’empreses CataloniaBio i la Fundació Bosch Gimpera.

Com va explicar Marc Martinell, CEO de Minoryx, spin-off biotecnològica de la Universitat de Barcelona especialitzada en el desenvolupament de fàrmacs per a malalties rares, “muntar una empresa no es fàcil, ja que el científic no té perquè saber com funciona una empresa o potser no té el temps suficient per fer-ho”. Per això, diu Martinell, “cal algú que l’ajudi a fer-ho, i aquest seria l’emprenedor”.

Precisament, Martinell va parlar de la seva experiència com a científic que munta una empresa. Minoryx surt de la combinació del seu projecte de muntar una empresa dedicada a la investigació en malalties rares, “i una plataforma de desenvolupament de fàrmacs creada per Xavier Barril, cofundador de l’empresa”.

En aquest sentit, Martinell va aconsellar als científics que tenen una idea “que parlin d’ella amb tothom qui puguin, ja siguin altres científics, inversors, advocats… No s’ha de tenir por ni vergonya d’explicar la idea”, perquè així es podran fer una perspectiva del recorregut que pot tenir.

Xaperones farmacològiques

Un dels projectes en els quals estan treballant està relacionat amb la adrenoleucodistòfia lligada al cromosoma X. “Es tracta d’una malaltia metabòlica que pot provocar una neurodegeneració important o inclús una inflamació cerebral que acabi amb la mort de la persona que la pateix”. I estan investigant, gràcies a la plataforma de desenvolupament de fàrmacs esmentada, “en uns fàrmacs molt particulars, les xaperones farmacològiques, útils en les malalties del dipòsit liposomal”. Fins ara, s’han desenvolupat xaperones que, però, tenen un efecte contradictori. “D’una banda tenen l’efecte desitjat però de l’altra tenen l’efecte inhibidor”, diu Martinell. I ells pretenen dissenyar unes que no tinguin aquest efecte nihibitori.

Les xaperones són unes proteínes que estan relacionades amb el plegament d’altres proteïnes i amb la neteja cel·lular. Les xaperones farmacològiques són molécules petites que fan l’efecte de les xaperones. “Contribueixen a què les proteïnes diana es pleguin millor, un factor molt important en malalties com la adrenoleucodistòfia lligada al cromosoma X, caracteritzada per la inestabilitat de les proteïnes”.