José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 20 de junio de 2014 h |

Un exercici de transparència cap als professionals sanitaris i la ciutadania amb l’objectiu de rendir comptes sobre la gestió dels recursos i optimitzar els resultats en el camp de la recerca en ciències de la salut. Aquest és l’esperit amb el qual es va presentar el passat dijous l’informe de la Central de Resultats sobre la recerca en ciències de la salut durant l’any 2012. L’informe ofereix dades sobre l’activitat dels centres, el nombre de persones que treballen en el camp de la recerca en ciències de la salut a Catalunya o el nombre d’assaigs clínics en marxa el 2012. Es pot consultar a la web de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya i inclou fitxes individuals amb les dades de cada centre i opinions de reconeguts experts en recerca.

Apectes a millorar

Josep Maria Argimon, director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, ha destacat durant la presentació de l’informe que “l’any 2012 es van produir més de 6.400 articles originals i revisions indexades. I més del 60 per cent es van publicar en revistes considerades de les de més qualitat”. Una bona marca, ja que això representa el 7,65 per cent de la producció científica a la Unió Europea. “Però el temps de posada en marxa d’un assaig clínic és més llarg a Catalunya que a altres països. Es triguen 217 dies a Catalunya i 156 a Alemanya des del tancament del protocol fins a la qualificació per iniciar el reclutament”. I, el 2012, només es van registrar 29 noves patents. Com ha assenyalat Carles Constante, director general de Planificació i Recerca en Salut, “cal escurçar els temps entre la troballa científica i la seva aplicació i millorar la transferència del coneixement biomèdic a l’economia”. Per la seva banda, Boi Ruiz, conseller de Salut, ha valorat “la feina dels investigadors, que treballen per als pacients del futur i fan que la recerca sigui un motor econòmic a Catalunya”. I ha afegit que, en els següents informes que cada any presentarà la Central de Resultats, “també s’analitzarà com millora la qualitat de vida dels ciutadans la recerca en ciències de la salut”.

La Central de Resultats ha presentat un segon informe, centrat en l’impacte econòmic del Vall d’Hebron Institut de Recerca i, d’altra banda, l’agrupació de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer i la Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica. Cada euro gastat pels instituts el 2012 es va multiplicar per 2 en activitat econòmica generada.

177

milions d’euros

La Generalitat va aportar 55 milions d’euros als centres i instituts l’any 2012, i aquests van aconseguir més de 177 milions entre fons competitius i no competitius.

10.037

persones

Són les que treballaven l’any 2012 als centres i instituts de recerca, però cal tenir en compte que aquesta xifra inclou, per exemple, als professionals que només dedicaven un dia a la setmana a la recerca. El 60 per cent eren dones, però a mesura que augmenta la categoria professional hi havia menys dones.

2.853

assaJOs clínics

Aquest és el nombre d’assajos clínics actius el 2012 a Catalunya. 1.000 pertanyien a l’àmbit del càncer.