Smartphones, tablets, connexió a Internet des de pràcticament qualsevol lloc… La mHealth és la pràctica de la medicina amb el suport de dispositius mòbils. I hem parlat amb Joan Cornet, que treballa per al desenvolupament d’aquest camp, en el marc de la I Jornada eSalut Mental, que va tenir lloc el passat 23 de gener al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat.
Pregunta. Vostè defensa amb entusiasme la mHealth.
Resposta. Sí, perquè considero que pot tenir molts avantatges tant per als pacients com per als metges. Avui en dia disposem de diversos aparells que ens permeten connectar-nos a Internet des d’on vulguem i quan vulguem. I els hem d’aprofitar.
P. Estan canviant la manera d’exercicir la medicina…
R. Jo no diria això. El que està canviant és el camp de la salut. Cada vegada hi ha més gent gran, s’ha d’atendre millor als pacients crònics… Les noves tecnologies poden ser molt útils en aquest procés de canvi.
P. I l’entorn econòmic, com es diu ara, és cada vegada més complicat. Un dels objectius de la mHealth és estalviar?
R. No, però un dels efectes secundaris de la mHealth és que permet ser més eficient. Pensem en una persona gran amb problemes de mobilitat. Cada vegada que va al metge, el seu fill l’ha d’acompanyar i no pot anar a treballar. Si es pot fer el seguiment del pacient a distància, el seu fill no faltarà a la feina. És un estalvi per a tothom. O pensem en un malalt crònic que pateix cinc malalties i té cinc metges diferents. Avui dia, els metges ja poden accedir a la història clínica compartida, a la història electrònica. Ara la idea és que els metges puguin fer interconsulta.
P. Quin és l’estat de salut de la mHealth a Catalunya?
R. Catalunya és una referència internacional en mHealth. I no només gràcies a la tecnologia. Principalment, perquè hi ha grans professionals sanitaris i es fa molt bona pràctica clínica.
P. I ara que Barcelona és la Mobile World Capital…
La ciutat serà la seu del Mobile World Congress fins a l’any 2018. Una motivació més per fer la nostra feina.
dels hospitals
Aquest és el percentatge d’hospitals catalans que utilitzen la història clínica electrònica. A més, el 93% dels hospitals i centres d’atenció primària públics catalans ja estan connectats a la història clínica compartida de Catalunya.
APPs DEDICADES A LA SALUT
És el número d’aplicacions de salut que existeixen. Durant l’any 2014, la Fundació TicSalut, per encàrrec del Departament de Salut i amb el suport de la Mobile World Capital, desenvoluparà el Pla Mestre de Mobilitat amb l’objectiu d’impulsar el model no presencial i el desenvolupament i ús de les APPs de salut i socials.
Font: Enquesta TIC i salut a Catalunya 2013 (TicSalut)