J.A.R Barcelona | viernes, 13 de marzo de 2015 h |

La major iniciativa europea en l’àmbit de la innovació i l’emprenentatge per a una vida saludable i un envelliment actiu tindrà una de les seves seus a Barcelona. El passat 10 de març va tenir lloc al Parc Científic de Barcelona (PCB) de la Universitat de Barcelona l’acte de presentació de EIT Health Spain, el node espanyol de l’EIT Health.

L’EIT Health és un consorci que comprèn un total de 144 empreses capdavanteres, universitats i centres de recerca de catorze països europeus. Amb un pressupost total de 2.100 milions d’euros, es tracta d’una de les iniciatives més ambicioses desenvolupades en l’àmbit de la salut amb finançament públic. Fins a finals de 2016, el consorci espera generar prop de vuitanta noves idees de negoci relacionades amb la salut i arribar a les cent quaranta en 2018. La previsió és generar unes setanta start-ups per any i implicar un milió d’estudiants en els programes impulsats per EIT Health. Com va destacar Carmen Vela, secretària d’Estat d’I+D+i , “els objectius del consorci són ambiciosos, però estic segura que s’assoliran, ja que conec la qualitat de les persones i de les institucions que hi participen”.

L’EIT Health compta amb nodes a Espanya, França, Regne Unit, Bèlgica, Suècia i Alemanya. La seu de Barcelona permetrà accedir al finançament europeu de programes d’educació i d’innovació. El node espanyol està liderat per la Universitat de Barcelona, i el seu director interí és Josep Samitier, director del Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC) i catedràtic de la UB.

Montserrat Vendrell, directora del Parc Científic de Barcelona, va assenyalar que s’estan dissenyant els mecanismes de convocatòria i de selecció de projectes. “Una vegada estiguin constituïdes les regles del joc, s’hi podran presentar tots els membres del consorci o qualsevol empresa o institució externa sempre que vagi de la mà d’uns dels membres del consorci”. Tots els projectes hauran d’involucrar institucions o empreses d’almenys dos països.

L’EIT Health es divideix en tres branques, va explicar Josep Samitier: l’EIT Projects (creació de projectes multidisciplinaris), l’EIT Accelerator (donarà suport als negocis) i l’EIT Campus (per potenciar l’excel·lència en educació). Les fortaleses estratègiques del node espanyol seran, segons Samitier, centrar-se en projectes que tinguin relació amb “la nutrició, la cura dels malalts crònics, les neurociències, la creació de negocis i el risc d’exclusió”. L’objectiu és, com va dir Blanca Jordan, cap de recerca i innovació d’ATOS, “passar de la idea al producte, del laboratori al mercat i de la formació a l’emprenentatge”.

Un dels objectius
més importants del consorci és generar idees de negoci relacionades amb la salut

Actualment, s’estan dissenyant els mecanismes
de convocatòria i de selecció de projectes

Aquests són els socis principals de l’EIT Health Spain: Universitat de Barcelona – Hospital Clínic, ATOS, IESE Business School, Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC), Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV), Universidad Politécnica de Madrid (UPM), Ferrer i Abbott Laboratories.