gaceta médica Barcelona | viernes, 26 de junio de 2015 h |

La quimioteràpia oral ha passat de ser testimonial a convertir-se en habitual en certs tractaments del càncer, segons l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Tant és així, que el seu ús a l’ICO s’ha multiplicat per deu en els darrers deu anys. Actualment, dels malalts que reben quimioteràpia a l’ICO, el 32 per cent es beneficien de medicaments orals. Bona part d’aquests, el 44 per cent, estan en fase d’investigació. Aquest fet indica que en un futur immediat la via oral serà cada vegada més freqüent. Els pacients que més habitualment reben fàrmacs orals són els de càncer de mama, còlon, pulmó i un tipus concret de leucèmia: la leucèmia mieloide crònica.

Tractaments orals a casa

La recerca i coneixement cada cop més profund de com es produeix i dissemina un càncer han permès el desenvolupament de nous fàrmacs diana més eficaços i precisos i amb molts menys efectes secundaris. Així mateix, també permet personalitzar els tractaments, i oferir als pacients el tractament més adequat segons el tipus concret de tumor que pateix.

Una part molt important d’aquests fàrmacs de precisió són d’administració oral, la qual cosa evita les molèsties i riscos del tractament endovenós. Un altre canvi és que el pacient no ha de venir a fer les sessions de quimioteràpia a l’hospital, sinó que ve periòdicament a l’hospital a recollir el fàrmac que es pren a casa. Això evita desplaçaments innecessaris però alhora fa que el pacient tingui una important responsabilitat, ja que és ell qui s’administra el tractament. Per aquest canvi, a l’ICO s’han dut a terme modificacions estructurals i de circuit per oferir un major informació al malalt. La nova farmàcia de l’ICO, inaugurada fa uns mesos, ha comportat també un condicionament de les instal·lacions, ampliant els espais per al suport i l’educació sanitària.

Aquesta farmàcia és la que compta amb la més alta tecnologia i capacitat del sud d’Europa. Amb 1.100 metres quadrats i la tecnologia més puntera, té la capacitat d’elaborar més de 100.000 preparacions de fàrmacs citostàtics l’any, doblant els que es preparaven fins ara.

La farmàcia ha incorporat dos robots de darrera generació, el més moderns d’Espanya, per a la preparació de citostàtics que eliminen el contacte dels tècnics de farmàcia amb el fàrmac, evitant riscos i errors. Per a complementar al màxim els nivells de seguretat tant per al treballador com per al pacient, l’ICO també disposa d’un sistema informàtic de gestió dels tractaments de quimioteràpia que controla des de la prescripció fins a la dispensació del fàrmac.

Fer realitat aquesta farmàcia (amb un cost d’uns 2 milions d’euros) ha estat possible gràcies a l’aportació de la indústria farmacèutica, i la voluntat de l’ICO d’esdevenir un partner de les farmacèutiques i no quedar-se només en ser un client. Aquest partenariat públic-privat consolida un canvi de paradigma que s’ha anat impulsant els darrers anys. La indústria deixa de ser un proveïdor per passar a corresponsabilitzar-se del tractament dels malalts.

En aquest sentit, l’ICO i el CatSalut han signat diversos acords de risc compartit, que pretenen passar a un sistema de pagament dels medicaments per resultats; és a dir, només es paguen aquells medicaments que demostren que han funcionat en els pacients a qui se’ls ha administrat.

La nova farmàcia de l’ICO té
la capacitat d’elaborar més
de 100.000 preparacions
de fàrmacs citostàtics l’any