Mar Barberà Barcelona | viernes, 02 de octubre de 2015 h |

Els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya, del passat 27 de setembre, han dibuixat un escenari polític en el qual impera la necessitat de pactes electorals, ja que cap partit ha aconseguit la majoria absoluta. Junts pel Sí (JxSí), el bloc independentista que agrupa Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i membres d’entitats sobiranistes i culturals de Catalunya, ha aconseguit 62 escons; per tant, s’ha quedat a 6 d’obtenir la majoria absoluta. Aquest fet obligaria a Junts pel Sí a pactar amb l’altra formació independentista, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), que ha obtingut 10 escons al Parlament, per tal de formar govern.Salut és la principal partida del Govern de la Generalitat amb un 40 per cent del pressupost. La diversitat de propostes, pel que fa a polítiques sanitàries, d’ambdues formacions és considerable però, tanmateix, coincideixen en més d’un aspecte.

JxSí garanteix que el sistema sanitari sigui públic, universal, equitatiu i de qualitat i en destaca la necessitat d’aprofundir en la millora dels instruments de gestió i avaluació basats en la transparència i la independència, així com també en la simplificació administrativa i burocràtica. JxSí pretén estendre els programes de diagnòstic ràpid, ja que no són encara presents a tot el territori. Pel que fa al personal sanitari, aquest partit preveu cercar fórmules per a la recuperació de les condicions de treball i la participació en la gestió i governança dels centres.

La CUP aposta per un model sanitari universal, garantista i que no depengui del nivell de recursos econòmics de la població. Com a mesura urgent, la formació destaca aturar immediatament el que consideren “un creixent procés de privatització del sistema sanitari”. El programa de la CUP exemplifica aquesta privatització amb els consorcis de Lleida i del Clínic, els Plans Funcionals de la comarca del Tarragonès i el Baix Penedès i el Projecte Cims de Girona. Tanmateix, també preveuen aturar el projecte VISC+, que posa, a l’abast de la recerca, dades sanitàries de pacients.

El programa de la CUP també destaca la necessitat que els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAPs) romanguin oberts les 24h del dia, tots els dies de l’any. Aquest és un punt que JxSí no menciona en el seu programa electoral.

Similituds entre les dues formacions

Tant JxSí com la CUP volen garantir el dret a la salut per a tota la població, la universalitat i l’equitat en l’accés. Així com també eliminar les barreres d’accés a la sanitat per les persones amb menys recursos econòmics i revertir les situacions d’exclusió sanitària.

L’altre punt del programa sanitari en el qual coincideixen les dues formacions és en l’Atenció Primària (AP), ja que, el programa de la CUP, situa la centralitat de la planificació en salut en l’AP. D’altra banda, un dels objectius de JxSí és construir un model sanitari basat en la integració de l’atenció social i sanitària. La base per aconseguir aquesta integració és l’atenció primària, ja que, segons resa el seu programa, “l’AP actua com a vertebradora dels diferents nivells assistencials i és capaç d’afrontar els reptes de malalties de llarga durada i de l’envelliment de la població”.

Pel que fa a les llistes d’espera, la CUP preveu implantar un pla de xoc per reduir-les a la meitat, obrint llits, serveis i quiròfans i ampliant la plantilla de professionals. Entre les prioritats fixades per JxSí, destaca la d’intensificar accions per a la millora de la gestió de les urgències i les llistes d’espera.

Diferències entre JxSí i la CUP

La diferència principal entre les dues formacions independentistes és que JxSí parla de “complementar totes les funcions que avui dia ja s’exerceixen” i la CUP parla de “capgirar” el sistema sanitari. Per tant, JxSí estaria a favor d’un model sanitari público-privat i la CUP parla d’un model 100 per cent públic.

Pel que fa als tractaments, la CUP assenyala en el seu programa que preveu administrar els nous medicaments a totes les persones afectades per l’hepatitis C, en qualsevol de les seves fases. El programa sanitari de JxSí no fa referència a aquest punt en concret però sí que esmenta la intenció de designar els laboratoris que han d’actuar com a Centre Català d’Epidemiologia i treballar en la prevenció, el diagnòstic i tractament de malalties infeccioses.