M. A. Tovar Barcelona | viernes, 11 de diciembre de 2015 h |

Amb el títol “Líders en trasplantament. Anar junts, la clau de l’èxit”, Societat Civil Catalana (SCC) va organitzar un acte-debat per posar en valor el sistema espanyol de trasplantaments i evidenciar així les bondats de la unió territorial. Per al vicepresident d’SCC, Joaquim Coll, la solidaritat interterritorial és una de les claus de l’èxit del sistema espanyol de trasplantaments, el que dóna més sentit encara al lema de l’entitat: “Junts i millor”. Abordar un tema com el dels trasplantaments “ens permet que molts catalans obrin els ulls i vegin els avantatges de la unió”, ha explicat Coll.

Per la seva banda, Àlex Ramos, vocal de la Junta Directiva de SCC i responsable de l’àrea de Salut de l’entitat, ha reivindicat el lideratge de Catalunya en el sistema de trasplantaments. “El 21 per cent de tots els trasplantaments s’han realitzat en aquesta comunitat”, ha assenyalat. Ramos ha recordat que “l’any passat es van realitzar a Espanya 4.360 trasplantaments de 1.682 donants, la qual cosa que fa que el nostre país dupliqui la taxa europea de donants”, i ha remarcat que una de les claus de l’èxit “dels 23 anys consecutius en què Espanya ha estat líder en trasplantaments és el fet d’haver anat junts”. Tanmateix, per recalcar la importància d’aquest tema, Ramos ha afegit que “el balanç de 25 anys de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) és de 95.000 trasplantaments d’òrgans realitzats i prop de 500.000 trasplantaments si es comptabilitzen òrgans i teixits (còrnia, pell, medul·la òssia, etc.). El que suposa haver implicat entre pacients i familiars a entre 1,5 i 2 milions de persones”.

El director de l’ONT, Rafael Matesanz, que ha intervingut mitjançant un vídeo gravat, ha destacat el paper motor de Catalunya en trasplantaments i ha recordat que algunes comunitats autònomes reben més òrgans dels que envien. “La quarta part dels òrgans que trasplanten a Catalunya procedeixen d’altres comunitats”. Així mateix, Matesanz ha assegurat que “hi ha pocs exemples més clars que l’Organització Nacional de Trasplantaments que vertebrin i cohesionin el Sistema Nacional de Salut”.

En l’acte també hi han participat, entre d’altres, Juan Carlos García-Valdecasas (cap del servei de Cirurgia General i Digestiva, Hepatobiliopancreàtica i de Trasplantaments de l’Hospital Clínic de Barcelona), José Luis Pomar (responsable del Programa de Trasplantament Cardíac de l’Hospital Clínic de Barcelona) o Antonio Alcaraz (cap del Servei d’Urologia i Trasplantaments Renal de l’Hospital Clínic de Barcelona).