Gaceta Médica Barcelona | viernes, 24 de junio de 2016 h |

Amb l’objectiu de fer front a l’augment de població que es produeix a l’època estival i per tal de millorar la qualitat assistencial del sistema sanitari, el Servei Català de la Salut (CatSalut) reforçarà l’Atenció Primària (AP) i l’hospitalària de la xarxa sanitària pública de Catalunya. Concretament seran un total de 366 professionals (320 a AP i 46 a hospitalària) que durant els mesos de juliol, agost i setembre formaran part del sistema sanitari català. Per atendre l’increment de la demanda que es produeix en aquesta època, un 85,5 per cent dels reforços es concentraran en les regions sanitàries de Girona,Tarragona i Terres de l’Ebre, amb un total de 112 metges, 92 infermeres i 67 auxiliars administratius. D’altra banda, es destinaran 27 ambulàncies addicionals al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que també incrementarà les hores de cobertura laboral contractada, un total de 34.392, fet que representa un 15 per cent més que l’estiu de 2015.

Pel que fa a l’àmbit hospitalari, s’estableix una disponibilitat mitjana del 86,9 per cent dels llits, xifra superior a la de l’estiu de 2015, quan es van obrir, de mitjana, el 85,9 per cent dels llits.

Zones costaneres

Com és evident, els reforços de professionals durant l’estiu es concentren a les zones costaneres, on es produeix un major augment de la pressió assistencial. Concretament a Girona, s’incrementa la dotació de professionals en 74 metges, 60 professionals d’infermeria i 36 auxiliars administratius, distribuits als centres de Torroella, l’Estartit, Sant Antoni de Calonge, Palafrugell, Llançà, Portbou, Port de la Selva, Roses, Cadaqués, Empuriabrava, Sant Feliu, Platja d’Aro, l’Escala i Lloret i Tossa de Mar.

D’altra banda, a Tarragona, s’incrementen 31 metges, 25 professionals d’infermeria i 23 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Coma-ruga, La Pineda, Calafell, Gimbernat, l’Hospitalet, Miami Platja, Salou i Torredembarra.Pel que fa a les Terres de l’Ebre, s’incrementen 7 metges, 7 professionals d’infermeria i 7 auxiliars administratius, que es concentren als centres de l’Ametlla, l’Ampolla, Deltebre, Les Cases d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja.

D’altra banda, es posa en marxa el pla de prevenció de les onades de calor. El CatSalut ha activat, des del dia 1 de juny, el pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS).